Verdák, Motorosport, Tech

ApexNews

Felemelkedés és alászállás

04. MX5-ből villamos hajtású autó

2018. május 11. - ZenoLD

Elkezdődött a felkészülés a motor kivarázsolására. Ahhoz, hogy a gép minden porcikájához hozzá lehessen férni, stabilan meg kell tudni emelni. Jelentem: az emelés és biztosítás megtörtént, a kis MX sziklaszilárdan magasodik a műhely padlója felett. 

b_04_01.jpg

 

Ezt szuper gyeprendező betontömbök és OSB lapok házasságából született bástyákkal érték el. Irtó jó ötlet, bátran alá is gurultam, hogy feltérképezzem az új generáció változásait a sajátomhoz képest. Rozsda kevesebb van rajta, az biztos. Nagyon élveztem a műhely sima padlóján a szerelőkocsin gurulászást, de valami furcsa volt, mintha innen hiányoznának dolgok. Nem voltak restek a srácok, ők is alávetődtek a kocsinak, de nemcsak mókáztak és fényképeztek, mint én, hanem előkapták a krovakészletet és a melóskesztyűt.
 b_04_02.jpg

Hogy ne legyen se vészhelyzetre, se környezetszennyezésre lehetőség, leszívatták a klímagázt. Az autós klímák korábban R134A gázt használtak, pár éve kezdenek áttérni az R1234yf-re. Ez a gáz nagyságrendekkel kevesebb ideig marad meg a föld légkörében (kevesebb mint egy hónapig, míg az R134A 14 évig), emiatt sokkal kevésbé járul hozzá az üvegházhatáshoz. Cserébe gyúlékonyabb és sokkal mérgezőbb a korábbi fajtánál. Jobb ezt erre szakosodott cégre bízni, ami akár kiszállással is vállalja a dolgot. Ezután gond nélkül kiugrott a klímarendszer.

b_04_03.jpg

A vízkör hűtőradiátorát korábban a klímagáz jelenléte miatt nem tudták kiszerelni, ugyanis a rendszer bontása nélkül a radiátor ki sem vehető. A két hűtő össze van erősítve így mindenképpen elkerülhetetlen lépés volt. A klíma távozásával viszont szabad lett az út, vízhűtő kint. Lejött a teljes kipufogórendszer és a leömlő, így újabb dobozokat töltöttek meg az alkatrészek.

b_04_04.jpg

A kép persze csalóka, mert az autóban nincs ennyi levegő az alkatrészek között, de sok motyó jött már ki, és a kocsi annyira nem is tűnik még üresnek. A következő nagyobb lépés már tényleg a motor kiemelése lesz, gyorsan oda is próbáltuk a zsiráfot, hátha megkívánja a blokkot, és kilegeli nekünk. De nem, ennyire nem lesz egyszerű a dolog. Sebaj! Ahogy elnézem a munkamenetet, nem lesz ezzel probléma, meglesz para nélkül -- erről majd legközelebb.

b_04_05.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://apexnews.blog.hu/api/trackback/id/tr2313907992

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Papucsban a Teraszon 2018.05.12. 10:28:46

A szétszerelés szép és jó, a motorra meg a vezérlésre lennék kíváncsi, hogy honnan szerzitek be és hogy terveztétek meg.
süti beállítások módosítása